Erakusketak ezagutzera ematen ditu sukaldari bat, Arzak; mugimendu bat, Euskal Sukaldaritza Berria; mahai asko, Alto Vinagreseko jatetxekoak 1897tik, eta idazle baten gogoeta, Hasier Etxeberria.
“Arzak ez da sukaldari hutsa. Berak nahi izan ez arren, ikur bat da; sukaldaritzaren “aitalehena” izendapena baztertzen du, zaharkitua iruditzen zaiolako, baina badakigu betiko euskal sukaldaritzan sustraitzen eta Frantziatik eta puntako beste leku batzuetatik zetozen sukaldaritza-iraultzei besoak irekitzen jakin zuen mugimendu gastronomiko haren anaia handia dela.
Eta nahasketa hori guztia zabaltzen jakin zuen, goi-mailako sukaldaritzan aritzen zirenen artean ez ezik, baita herri-sukaldaritzan ere. Horregatik, pertsona ezaguna eta aitortua da, baita gastronomiaren elitetik kanpo ere.
Juan Mariren historia ardo-upategi batean hasi zen, bere aitona-amonekin, baina amaren oturuntza-jatetxean ikasi zuen janaria prestatzen eta hantxe hasi zen esperimentatzen, Euskadin mugarria izan zen garai batean, 70eko hamarkadan, askatasunaren ernetzean. Euskal Sukaldaritza Berria deiturikoa euskal gizarteak dena posible izan zitekeela amestu zuen garaian jaio zen...
Aukeratu ditugun Arzakeko 12 mahaiek historian zeharreko ibilbide bat osatzen dute; beti abangoardiakoa izan den jatetxe baten, sukaldari baten, Donostiaren eta gure herriaren bilakaeran zeharreko ibilbide bat. Mahai bat tresna gisa erabiltzen den altzari bat da, bai, baina baita beste ikur bat ere; bizikidetzaren altzaria da, horren inguruan biltzen gara, lan egin, jan eta edaten dugu eta bizi gara.
Mahaiaren inguruko istorio horiek begirada ezberdin batekin kontatuko dizkigute Juan Mari bere ibilbidean zehar zaindu, gidatu, lagundu eta inspiratu duten emakumeek: amak, emazteak, alabak, baita bere jangelako buruek, partidako buruek eta sukaldeburuek ere.
Mahaiak eta musak, horixe da zuek nazioartean itzal handienetakoa duen gure herrikide baten aitorpen gisa egindako erakusketa honetan dastatzea nahi dugun konbinazioa.” Luisa López Tellería
Erakusketa honen harira jarduera ugari antolatu dira, hala San Telmo Museoan nola Tabakaleran, Basque Culinary Centerren eta Donostian zehar:
Ikusi San Telmo Museoko jardueren xehetasunak
Ikusi hemen Tabakalerako jardueren xehetasunak
Kaleko elkartasun ibilbidea
San Telmo eta Tabakalera artean Juan Mariren pintxo gustukoenak -arrautza frijituak eta pikilloko piperrarekin- dastatu ahal izateko postuak, Zaporeaken elkartasun proiektua babesteko.
Martxoak 31, apirilak 7 eta 14
Antolatzailea: Zaporeak
Arzak bat eskatu
Hiriko zenbait tabernatan Juan Mari Arzaken plater gustukoena den arrautza frijitu eta pikillo piperrez egindako pintxoak egongo dira.
Antolatzaileak: Hostelería Gipuzkoa, Instituto del Pintxo donostiarra, Basque Tour, Zaporeak, Hoteles de Gipuzkoa.
WEBGUNEAREN TITULARRA:
ORRI-OINA:
Menu osagarria:
San Telmo Museoa. 2023 copyright ©
NABIGAZIORAKO LANGUNTZAK: